Resumos
Visitaram-se culturas de "fundo de quintal" em 126 municípios paulistas, cujas observações permitiram verificar a ocorrência da micoplasmose, conhecida por superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, em doze daqueles municípios. Os resultados evidenciaram a existência, no Centro-Sul do Estado, de um foco que se alastra por doze municípios relativamente próximos, tendo como área de concentração o de Aguas de Santa Bárbara, onde, pela primeira vez, em 1969, constatou-se a moléstia, não observada nos outros 114 municípios. São brevemente discutidas prováveis causas da perpetuação do micoplasma causador e sugeridas algumas medidas de controle.
mandioca; micoplasma; superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo; ocorrência; distribuição
Cassava is a basic food staple of poor families in Brazil and it is common for them to have backyard patches of cassava plants from which they dig roots for daily use. This is particularly true in houses lying on the outskirts of most small towns in the State of São Paulo, Brazil. A survey for new table cassava types was being carried out in 126 counties of this State, inspecting 5 to 10 patches adjacent to residences on the outlying parts of each county seat, when the Santa Barbara mycoplasma disease showed to be present in 12 out of the 126 counties. This disease occurred mostly in the counties near Aguas de Santa Bárbara, the city where the disease was first recorded. In the other 114 counties no mycoplasma disease was noticed. Control measures such as propagation of cuttings only from healthy plants have provided good control of other types of cassava mycoplasma disease in large commercial plantings in the past. It is thought, however, the eradication of the Santa Bárbara type of mycoplasma disease from cassava backyard patches is difficult to accomplish because the owners do not care for selecting healthy planting material and eliminating sick plants.
cassava; mycoplasma; Santa Bárbara mycoplasma disease; occurrence; distribution
III. FITOPATOLOGIA
NOTA
Mandioca: distribuição no estado de São Paulo do micoplasma causador do superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo1
Distribution of the Santa Bárbara mycoplasma disease of cassava plants in the State of São Paulo, Brazil
José Osmar LorenziI, 2; Teresa Losada ValleI, 2; Domingos Antonio MonteiroI; Álvaro Santos CostaII
ISeção de Raízes e Tubérculos, Instituto Agronômico (IAC), Caixa Postal 28, 13.001 Campinas, SP
IISeção de Virologia Fitotécnica, IAC
RESUMO
Visitaram-se culturas de "fundo de quintal" em 126 municípios paulistas, cujas observações permitiram verificar a ocorrência da micoplasmose, conhecida por superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, em doze daqueles municípios. Os resultados evidenciaram a existência, no Centro-Sul do Estado, de um foco que se alastra por doze municípios relativamente próximos, tendo como área de concentração o de Aguas de Santa Bárbara, onde, pela primeira vez, em 1969, constatou-se a moléstia, não observada nos outros 114 municípios. São brevemente discutidas prováveis causas da perpetuação do micoplasma causador e sugeridas algumas medidas de controle.
Termos de indexação: mandioca; micoplasma, superbrotamento-de-santa-bárbara-do-rio-pardo, ocorrência, distribuição.
SUMMARY
Cassava is a basic food staple of poor families in Brazil and it is common for them to have backyard patches of cassava plants from which they dig roots for daily use. This is particularly true in houses lying on the outskirts of most small towns in the State of São Paulo, Brazil. A survey for new table cassava types was being carried out in 126 counties of this State, inspecting 5 to 10 patches adjacent to residences on the outlying parts of each county seat, when the Santa Barbara mycoplasma disease showed to be present in 12 out of the 126 counties. This disease occurred mostly in the counties near Aguas de Santa Bárbara, the city where the disease was first recorded. In the other 114 counties no mycoplasma disease was noticed. Control measures such as propagation of cuttings only from healthy plants have provided good control of other types of cassava mycoplasma disease in large commercial plantings in the past. It is thought, however, the eradication of the Santa Bárbara type of mycoplasma disease from cassava backyard patches is difficult to accomplish because the owners do not care for selecting healthy planting material and eliminating sick plants.
Index terms: cassava, mycoplasma, Santa Bárbara mycoplasma disease, occurrence, distribution.
Texto completo disponível apenas em PDF.
Full text available only in PDF format.
Recebido para publicação em 20 de março e aceito em 3 de outubro de 1987.
Referências bibliográficas
- COSTA, A.S. Viroses e micoplasmoses da mandioca no Brasil. In: CURSO Sobre a Cultura da Mandioca. Campinas, CATI, 1977. 32p.
- __________; KITAJIMA, E.W.; PEREIRA, A.S. & SILVA, J.R. da. Moléstias de vírus e de micoplasma da mandioca no Estado de São Paulo. Campinas, CATI, 1970.18p.
- GONÇALVES, R.D.; NORMANHA, E.S. & BOOCK, O.J. O "Superbrotamento" ou "envassouramento" da mandioca. São Paulo, Secretaria da Agricultura, 1942. 8p.
- KITAJIMA, E.W. & COSTA, A.S. Micoplasma: possível agente etiológico de certas moléstias de plantas. Ciência e Cultura, São Paulo, 22(4):351-363, 1970.
- NORMANHA, E.S.; BOOCK, O.J. & CASTRO, J.B. de. Observações de campo como contribuição ao estudo do superbrotamento ou envassouramento da mandioca. Revista da Agricultura, Piracicaba, 21:271-302, 1946.
- SILBERSCHMIDT, K. & CAMPOS, A.R. Estudos relativos à doença superbrotamento ou envassouramento da mandioca. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, 15:1-26, 1944.
Datas de Publicação
-
Publicação nesta coleção
05 Dez 2007 -
Data do Fascículo
1988
Histórico
-
Aceito
03 Out 1987 -
Recebido
20 Mar 1987